Svilajnac pravi zonu za japanske investitore

Bez autora
Mar 14 2011

Svilajnac u kome japanski „Panasonik” planira da gradi fabriku vrlo lako bi mogao postati centar za investitore iz Japana jer planira da im ponudi 23 hektara za izgradnju njihovih fabrika. Dolaskom novih korporacija to bi postala bescarinska zona. Predstavnici „Panasonika” dolaze u Srbiju 16. marta, kada će im, umesto već odabrane lokacije za fabriku, biti ponuđeno pet hektara u budućoj industrijskoj zoni. Vrednost investicije „Panasonika” je oko 15 miliona evra, ali će Ministarstvo ekonomije i opština pokušati da pored proizvodne linije za rasvetu ubede „Panasonik” da proširi paletu proizvoda. Za sada u Svilajncu radi tridesetak zaposlenih koji su plaćeni dva evra na sat.

Svilajnac pravi zonu za japanske investitoreSvilajnac u kome japanski „Panasonik” planira da gradi fabriku vrlo lako bi mogao postati centar za investitore iz Japana jer planira da im ponudi 23 hektara za izgradnju njihovih fabrika.

Dolaskom novih korporacija to bi postala bescarinska zona, kaže za „Blic” Predrag Milanović, zamenik predsednika opštine Svilajnac. Predstavnici „Panasonika” dolaze u Srbiju 16. marta, kada će im, umesto već odabrane lokacije za fabriku, biti ponuđeno pet hektara u budućoj industrijskoj zoni.

Vrednost investicije „Panasonika” je oko 15 miliona evra, ali će Ministarstvo ekonomije i opština pokušati da pored proizvodne linije za rasvetu ubede „Panasonik” da proširi paletu proizvoda.

- Zasada u Svilajncu radi tridesetak zaposlenih koji su plaćeni dva evra na sat. Očekujemo da u narednom periodu japanska firma izgradi fabriku u kojoj će raditi 300 ljudi. To bi bila prva japanska grinfild investicija - kaže Milanović i dodaje da je „Panasoniku” ponuđena subvencija države od 4.000 evra po zaposlenom.

Prema njegovim rečima, ohrabruje činjenica da su u japanskoj ambasadi zainteresovani za stvaranje industrijskog centra, ali od ideje do realizacije je dug put.

Milanović kaže da je i predsednik Boris Tadić, koji je boravio u Japanu, istakao da bi bilo dobro da se na jednoj lokaciji objedine sve japanske investicije zbog činjenice da je to specifična kultura. Tadićeva poseta rezultirala je dobijanjem kredita vrednog oko 250 miliona evra koji će biti utrošen na gradnju postrojenja u Termoelektrani „Nikola Tesla”.

Kada je reč o drugim potencijalnim investitorima, u Agenciji za strana ulaganja kažu da ih ima, ali da se Japanci teško odlučuju na ulaganje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik